ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «“ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ” Η (ΔΙ)ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ».

Monday 03 Ιουνίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «“Χαμένοι στη Μετάφραση” ή (Δι)ερευνώντας τις αδημοσίευτες μεταφράσεις αρχαίου δράματος».

Το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας (Ε.ΑΡ.ΔΡΑ.Θ.Ε.) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. οργανώνει στις 3 Ιουνίου 2024 στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο:

«“Χαμένοι στη Μετάφραση” ή (Δι)ερευνώντας τις αδημοσίευτες μεταφράσεις αρχαίου δράματος»

Στόχος της Ημερίδας είναι να φέρει στο φως αδημοσίευτες νεοελληνικές καταρχάς μεταφράσεις αρχαίου δράματος διερευνώντας τη μεταφραστική ταυτότητα και τη θεατρική δυναμική τους αλλά και να αναδείξει μεταφρασεολογικά/θεατρολογικά ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιαίτερη αυτή περίπτωση μεταφράσεων, των οποίων ο δημιουργός επέλεξε συνειδητά (εάν δεν αναγκάστηκε για διάφορους πρακτικούς λόγους να επιλέξει) τη μη-δημοσίευσή τους. Πρόκειται για ένα πρόσθετο πολύτιμο –και αναξιοποίητο εν πολλοίς– αρχειακό υλικό για τη διερεύνηση της γλωσσικής, μεταφραστικής, θεατρικής και γενικότερα πολιτισμικής πρόσληψης του αρχαίου δράματος στη νεότερη μεταπολεμική, μεταπολιτευτική και σύγχρονη Ελλάδα (χωρίς να αποκλείεται ο εντοπισμός και ακόμη παλαιότερων ανέκδοτων μεταφράσεων).

Στην Ημερίδα συμμετέχουν παλαιότεροι και νεότεροι μελετητές της μετάφρασης και ευρύτερα της θεατρικής πρόσληψης του αρχαίου δράματος, ενώ κεντρικοί ομιλητές είναι οι μεταφραστές αρχαίου δράματος Θεόδωρος ΣτεφανόπουλοςΔημήτρης Μαυρίκιος και Δημήτρης Δημητριάδης.

H Είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, ώρα 9:30-18:00, Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Πρόσκληση
Πρόγραμμα

[https://ancientdramalab.theatre.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/epistimoniki_imerida_chamenoi_sti_metafrasi_i_diereynontas_tis_adimosieytes_metafraseis_archaioy_d/ ]